Salla Parma sai Kajauksen tädiltään Riitta Torpolta ylioppilaslahjaksi. K on opetettu ajolle, mutta se ei ole ollut koskaan ravikäytössä. K vietti lapsuutensa Ruokolahdella veljensä Kekkapellen hoivassa. Kajaus asui kotonaan 4-vuotiaaksi, jonka jälkeen se oli kesän ja syksyn 1996 Orivedellä kasvamassa. Ratsukoulutukseen K tuli viisivuotiaana Ylöjärvelle Jutan Tallille. Salla on itse kouluttanut Kajauksen. Apuna ovat olleet Saara Villa ja Riikka Heikkilä.

Kajaus 1-vuotiaana
Pikku-Kajaus kotonaan Ruokolahdella 1993
.

 

Mitkään "uudet ratsastuksen jutut" eivät tuottaneet Kajaukselle ongelmia. Se on erittäin luottavainen, joten selkäännoususta lähtien mikään ei ole hetkauttanut sitä. Älykkäänä miehenä myös esim. takaosakäännökset sujuivat heti alusta lähtien, mitä nyt neljän jalan kanssa voi joskus hieman seota.

Kajauksen nykyinen omistaja Laura Leppäkorpi tuli mukaan kuvioihin kesällä 1997 hoitajana. Hän oli hoitanut aiemmin Sallan toista hevosta Zolotoita. K vietti tuolloin normaalia nuoren hevosen elämää; se maastoili paljon, huuteli ja yritti aina välillä tarkistaa arvojärjestystä. Sille on aina pidetty tiukkaa kuria, niin suuremmilta ongelmilta ollaan säästytty.

Laura vuokrasi puolet K:sta, ja osallistui muutamiin pienempiin kilpailuihin aluetasolla saaden sijoituksia esteistä, koulusta ja kentästä. Ainoastaan ratsukon ensimmäisissä kenttäkilpailuissa syksyllä 1997 matka päättyi Niinisalon rantaan, kun K ei ollut pitkiin aikoihin käynyt järvessä. Myöhemmin lähes kaikista kenttäkilpailuista on tullut sijoitus tai voitto.


Laura ja Kajaus 6-v.

 
 


Korpilahti 1998
Korpilahti, kans. kenttä, koulukoe 1998.
Salla Parma (Kuva: Eero Parma)


Vuonna 1998 Kajaus osallistui Nuorten Suomenhevosten Katselmukseen, jossa se pärjäsi oikein mukavasti. Samana vuonna se voitti Sallan kanssa kansallisen nuorten hevosten koululuokan Hämeenkyrössä. Salla osallistui K:lla myös Korpilahdella sh-kenttäluokkaan (ponit Va B), jota he johtivat koulun ja rataesteiden jälkeen. Maasto valitettavasti ei sujunut, sillä K:lla oli ensimmäistä kertaa rintaremmi, joka rajoitti liikaa lapoja, ja K ei mielestään kyennyt hyppäämään. Muutenkin sijoituksia tuli lisäksi esteistä.

 
 

Kausala 1999

Kausala 1999
Kajaus ja Salla Kausalassa 1999.
Kuvat: Eero Parma

 

Kesällä 1999 Salla päätti myydä Kajauksen, jolloin Laura osti sen. Samana syksynä Kajaus kantakirjattiin Ypäjällä. Salla esitti koulukokeen, Laura hyppäsi ja esitti K:n maasta. Kantakirjausta varten oltiin harjoiteltu kovasti, mutta eihän tututkaan asiat suju tärkeällä hetkellä.

Kouluradalla tuli muutamia turhia rikkeitä ja estekokeessa Laura ei osannut pyytää esteitä nostettavaksi. Näin ollen K:n hyvää estekapasiteettia ei päästy esittämään kunnolla. Radan kolme estettä olivat 70 cm pysty, 80 cm okseri ja 90 cm trippeli.

Myöskään maasta esittäminen ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan; vaikka paikalla oli vain oreja, oli K saanut päähänsä esiintyä "koko mitassaan", ja letkutti koko kymmenminuuttisen. Tuloksena oli lausunto "vaikea tutkia, ei keskity" ja luonteesta harmittavasti vain 7.

Videot kantakirjauksesta ovat myös Kajauksen YouTube-tilillä.


Salla ja Kajaus Niihamassa 1999
Salla ja Kajaus koulukilpailuissa Niihamassa
vuonna 1999.
Kuva: Eero Parma

 

Laura ja Kajaus Niinisalon kenttäkisoissa 1998
Laura ja Kajaus ohittivat Niinisalon maastoradalla
edellisen ratsukon vuonna 1998.
Kuva: Eero Parma

 


Etusivu | Ajankohtaista | Historia | Kilpailut
Suku | Linkit | Yhteystiedot | Vieraskirja
© Laura Leppäkorpi