Talvikauden ratsukko harjoitteli ja kasvatti kuntoa. Kajaus kiipeili paljon ja käveli monen tunnin lenkkejä. Keväällä ratsukko kävi muutamissa aluekisoissa. Ensimmäinen koitos oli Niinisalon vappukisoissa; ensimmäinen kansallinen sh-kenttäluokka. Osanottajia oli vain seitsemän, mutta monella jo vuosien kokemus.

Koulukokeena oli KN-special, joka sopi K:lle melko hyvin. Keskiarvoksi tuli 6,7 ja johtopaikka. Maastokoe oli iltapäivällä, estekorkeudella 90 cm. Kajaus oli elementissään radalla ja saapui maaliin estevirheittä ihanneajassa. Esteet olivat mukavia, eikä rata ollut kovin vaativa.

Niinisalo 2000.
(Kuva: Eero Parma)

Kisapäiväkirjat

  2008
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000

Tulokset
  2008
  2006
  2005
  2004
  2003
2002
  2001
  2000
  1999

 

 


Laura ja Kajaus Niinisalon maastoradalla 2000
Kuva: Eero Parma

Aamulla oli eläinlääkärintarkastus ja valmistautuminen estekokeeseen. Kajaus oli rauhallinen, mutta Lauraa jännitti ja paljon. Estekorkeus ei ollut päätä huimaava, mutta viimeisenä ratsukkona lähteminen tuo aina omat paineensa. Radalla oli varaa yhteen pudotukseen, joka sitten tulikin. Suoritus riitti kuitenkin voittoon, ja kunniakierroksella K näytti kuinka lujaa suomenhevonen pääsee.

Kajaus oli ilmoitettu toukokuun lopulla Hämeenlinnaan kansallisiin koulukisoihin, mutta K:lla aukesi suupieli niin pahasta paikkaa, että kisat oli pakko jättää väliin. Heinäkuussa ratsukko pääsi Hämeenlinnaan saakka, tosin vain aluekisoihin. He B:0:sta ja FEI:n CCI* Kenttäkilpailuohjelmasta (He A) 1992 hienot yllätysvoitot! B:ssä seitsemän kahdeksikkoa ja hyvää palautetta (ka. 6,61). A:ssa maininta "erittäin luottavainen hevonen" ja ka. 6,73. Päivä oli erittäin (kaato-)sateinen ja tuomariautojen tuulilasinpyyhkimet aiheuttivat useille ratsukoille päänvaivaa.

 

Niinisalo 2000, ensimmäinen
kansallinen kenttäkilpailuvoitto.

 
 

 

Seinäjoki 1999

Kajaus ja Laura ensimmäisissä kansallisissa estekilpailuissaan Seinäjoella 2000.

Heinäkuussa oli Seinäjoella Farmari-maatalousnäyttelyn yhteydessä Prix de Farmari -suomenhevosluokat, joissa oli yli 30 osallistujaa. Kilpailut olivat raviradalla, ja K:lle varattu "orikarsina" osoittautui raviradan dopingkarsinaksi - lähes ikkunattomaksi kopiksi kaukana muista hevosista. Onneksi saimme järjestettyä normaalin korkealaitaisen jaban. Ensimmäinen osakilpailu oli 100 cm. Perusrata meni puhtaasti, mutta toisessa vaiheessa kaksi puomia putosi. Toinen osakilpailu lauantaina oli niinikään metrin rata, jossa tuli yksi pudotus. Lauantain toinen metrin luokka sujui jo paremmin, ja puhdas suoritus ja melko nopea aika toivat kuudennen sijan kovassa joukossa. Kajaus ja Laura pääsivät myös sunnuntain finaaliin, johon valittiin 15 parasta ratsukkoa kahden osakilpailun perusteella. Ratsukko ei ollut vielä aikaisemmin hypännyt näin korkeaa rataa, joten yhden puomin pudotus ei ollut mikään huono suoritus. Ja kyseessähän oli ratsukon ensimmäiset kansalliset estekilpailut. Finaalin voitti Minna Nikmo - Pellervo, toiseksi tuli Minna Heininen - Emil ja kolmanneksi Nina Dunder - Hermeli. Näillä ratsukoilla oli erillinen palkitsemistilaisuus maatalousnäyttelyalueella. 
 

Elokuussa ajoimme Lehtimäelle yrittämään uudelleen koulukilpailuihin pääsyä. Mutta ongelmat jatkuivat - uudesta trailerista puuttuivat vahingossa yläluukut, ja niiden toimittamisessa kesti. Ajoimme koko pitkän matkan perä auki, vaikka ilma oli melko viileä ja välillä satoikin. Joten eiköhän K saanut liikaa vetoa. Ja kanget, joita oli edellisen kerran käytetty sateessa, olivat venyneet, ja nahkapaska oli kotona. He B:1 meni vielä ihan mukavasti, yli kuutosen keskiarvo ja paikka luokan puolivälissä olivat lähellä tavoitetta. Mutta Kenttäkilpailuohjelma n:o 6, 2000, meni aivan penkin alle. Kajaus ei liikkunut yhtään eteen ja siirtyi jopa vastalaukassa käyntiin. Tuomarit tosin pitivät suoritusta "tasaisena ja hyvänä", mutta keskiarvo 5,45 ei näyttänyt hyvältä. Jälkeenpäin huomasimme, että kuolaimet olivat luultavasti päässeet päällekkäin suussa. Siispä ostamaan bridongiksi kolmipala. Kokemushan tämäkin oli ja varmasti osaamme ottaa opiksemme. Ja pohjaltahan on vain yksi suunta…

Kangasalla oli kansallinen metri syyskuun alussa, josta yksi pudotus ja seuraavana viikonloppuna Lahdessa kansalliset koulukilpailut. Harjoiteltavaa vielä riittää, ka. 5,58. Tuomarit olisivat halunneet nähdä K:n korkeammassa muodossa, mutta pitivät kuitenkin sen liikkeistä: "tahdikas ja letkeästi liikkuva hevonen". Viikko eteenpäin ja vuorossa olivat Hämeen aluemestaruudet, jotka ovat vuodesta toiseen huonosti suunnitellut: ensin este ja sitten koulu. Harvaa hevosta voi valmistella seuraavan päivän koululuokkaan esteradalla. Toisin päin se kyllä sujuisi.

Aluemestaruuksien tyyliluokka

Aluemestaruuksien tyyliesteluokka.
(Kuva: Hannu Leppäkorpi)

Lauantain tyylimestaruusluokassa (95 cm) jäimme pisteen päähän sijoituksesta 35 hevosen ja ponin joukossa. Metrin (AM5) suomenhevosmestaruudessa perusrata puhtaasti, mutta uusinnasta 11 vp, kun suoristus sarjalle epäonnistui ja linja johti aivan jonnekin muualle kuin toiselle osalle. Räpiköinnillä vielä puomikin putosi. Tuloksena kuitenkin aluemestaruuspronssia. Voittajaksi tuli Nina Dunder ja Hermeli ja hopealle Virve Keinola Ansolla.

 

Sunnuntain koulumestaruudesta taisteli 20 suomenhevosta. Kajauksen "vikana" oli yhä liian pitkä muoto, josta lähti pisteitä. Tuomarin kommentti "hieno kapasiteetikas sh" lämmitti kuitenkin mieltä 5,96 ka:n jälkeen. Kultaa sai Hanna Palomäki - Aputi, hopeaa Minttu Liuko - Kyynyn Hurrikaani ja pronssia Kati Tervonen - J.J. Santtu. Piste-erot olivat melko pieniä 47 ratsukon luokassa, kärkeä huomioonottamatta. Niinisalon syyskisoissa ei ollut sh-luokkaa, ja vuoden viimeiseksi kisaksi jäi Niihaman alue-estekisat.

 
 

Syksyllä Kajaus muutti tallia. Jutan tallilla valmentautuminen oli hankalaa, sillä maneesin käyttö oli lähes mahdotonta. Uusi koti löytyi Kangasalta, Wääksyn Ratsastuskeskuksesta. K sai isomman yksiön, seinänaapureita ja pidemmän tarhavuoron. Ja paljon uusia tyttöystäviä.

 


Etusivu | Ajankohtaista | Historia | Kilpailut
Suku | Linkit | Yhteystiedot | Vieraskirja
© Laura Leppäkorpi