Talvikauden ratsukko jatkoi jälleen valmentautumista entiseen malliin. Ikävän tauon toi tammikuussa tarhassa sattunut tapaturma; Kajaus oli ilmeisesti kolhaissut itseään vasemman etusen pinnalliseen koukistajaan. Eläinlääkäri määräsi K:n kuuden viikon käyntijaksolle. Maneesi tuli tutuksi jokapäiväisellä 45 minuutin tarpomistuokiolla. Onneksi tarhailua ei kielletty.

Maaliskuussa aloitimme ravailun ja kuun lopussa laukkaamisen. Kajauksen lihaskunto ei laskenut niin paljon kuin pelättiin, ilmeisesti sen hormonitoiminta piti sen kunnossa. Jänne parantui toivotulla tavalla, K:ta kuitenkin harmitti välillä kovasti, sillä sen on nyt pidettävä suojia tarhassa. Aluksi suojan tai pintelin kappaleita sai kerätä lähes päivittäin lumihangesta. Nyt Kajaus on onneksi alistunut kohtaloonsa.

Kisapäiväkirjat

  2008
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000

Tulokset
  2008
  2006
  2005
  2004
  2003
2002
  2001
  2000
  1999

 

Toukokuun lopulla K aloitti jälleen kilpailemisen. Muutamien hyvin sujuneiden aluekisojen jälkeen uskaltauduimme kansallisiin estekilpailuihin. Riihimäellä K oli silminnähden innoissaan tylsän lomailun loppumisesta ja pukitteli ja viipotti normaalia enemmän. Rata sujui oikein hyvin, puhdas perusrata ja uusinnasta turha pudotus, kun Laura yritti ratsastaa liian tiukat tiet ja unohti pitää laukan koossa. Tuloksena kuitenkin sijoitus ja mukavasti Hippoksen palkintorahoja.

Riihimäki 2002


Järvenpäässä molemmissa luokissa tuli pudotus. Osasyynä oli metrin luokassa liian kiireinen verryttely, ja kuten yleensä aina, vika oli satulan yläpuolella. Jälkimmäinen luokka sujui selkeästi paremmin, ja viimeinen pysty putosi.

Luvialla tuloksena oli nollarata ja 6. sija. Onneksi ukkossade alkoi vasta palkintojenjaon jälkeen - tosin me kaikki ja lähes kaikki tavarat kastuivat kuitenkin. Kilpailut jouduttiinkin lopettamaan suomenhevosten jälkeen, sade ei laantunut edes kahdessa tunnissa ja muuten hyväpohjainen kenttä alkoi muistuttaa enemmän järveä.

 

Kesäkuun puolessavälissä oli tarjolla kansalliset koulukilpailut kotona, joissa kokeilimme, kuinka Kajaus oli pysynyt avuissa monen viikon esteratsastuksen jälkeen. Rata meni suhtkoht hyvin, vaikka Lauran tapoihin ei kuulu olla tyytyväinen oikeastaan mistään - aina olisi voinut ratsastaa edes vähän paremmin. Aivan kuten tälläkin kertaa. Ratsukko jäi pisteen päähän sijoituksesta suomenhevosten helpossa A:ssa. Kuitenkin on oltava tulokseen tyytyväinen, lähes kaikki muut olivat pelkkiä kouluhevosia, joilla ei varmasti ollut neljän viikon estekisaputkea takanaan.

Juhannuksen jälkeen K kokeili aivan uutta uraa - siitosoriina. Hienoja estetuloksia saavuttanut ja viime vuoden SuoRan tammapalkinnon voittaja Piirron Putte siemennettiin Kajauksella. Nyt vain odotetaan ja toivotaan, että ensi kesänä syntyisi ensimmäinen jälkeläinen.

Kesä-heinäkuussa oli kilpailumahdollisuuksista puutetta, ja K käväisi Pohtiolammella hyppäämässä aluemetrin kansallisten kisojen yhteydessä. Puhdas rata ja nopea aika toivat viidennen sijan puoliveristen ja ponien joukossa.

 

Ylistaro 2002

Eräs kesän päätavoitteista, Suomenhevosten estemestaruudet, olivat vuorossa heinäkuun lopulla. K oli hyvässä vedossa läkähdyttävistä helteistä huolimatta. Verryttelyluokka 90 cm meni puhtaasti, mutta vauhti oli vajaan sekunnin liian hidas sijoitukseen. Perjantain ensimmäisessä osakilpailussa (100 cm) trippelin lähestyminen ei onnistunut, ja este putosi. Ainakin ratsi oli jännityksestä jäykkänä, mikä saattoi tehdä osansa. Saimme siis 10 Sm-pistettä, eli olimme 20. sijalla. Ja harmitti.

Lauantain luokassa (110 cm) yhteistyö toimi jälleen, ja K sijoittui toiseksi vain puoli sekuntia Maiju Mallatille ja Piirron Putelle hävinneinä. Sunnuntain ensimmäinen kierros meni myös nappiin, K toimi kuin unelma, ratsukolla oli hyvä rytmi ja peruslaukka - tuloksena nollarata ja paras aika.

Katso rata videolta.

Viimeinen koetus oli 120 cm:n toinen kierros. Verryttelyssä kaikki sujui, ja K väläytteli hienoja hyppyjä. Radalla ensimmäiset kuusi estettä ylitettiin rohkeasti valtavilla loikilla. Mutta sitten viimeisen kaarteen jälkeen K yhtäkkiä kielsi porttiokserille. Tilanne oli outo (edellinen kielto taisi olla vuoden 2001 keväällä) ja Laura alkoi hätäillä - toinen kielto. Sitten Laura onneksi rauhoitti tilanteen ja otti rauhallisen lähestymisen ja Kajaus hyppäsi epäröiden ja pudotti. Viimeisen esteen se ylitti jälleen normaalisti.

Katso osa radasta videolta.

Rata on katsottu videolta moneen kertaan, ja syytä kieltoon ei ole keksitty. Lähestyminen ei onnistunut nappiin, mutta yleensä K kiipeää silloinkin yli. Kaarre sujui hyvässä tempossa ja tasapainossa. No, jossittelu sikseen, jotain tapahtui ja yhteys katkesi ratsukon välillä.

Laura oli kuitenkin tyytyväinen kokonaisuuteen, hyviä ratoja ja näyttöjä K:n kyvyistä, ja kaikkein tärkeintä, ratsukko pääsi maaliin. Vaikka harmittaa - ja paljon. (Jälkeenpäin tarkastellen K olisi yhdellä pudotuksellakin ollut pronssilla…) 16 estevirhettä ja 10 yliajasta pudottivat ratsukon kahdenneksitoista. Monet muut hevoset alkoivat olla väsyneitä ja virhepisteitä tuli lähes kaikille. Vain kolme ratsukkoa pääsi estevirheittä maaliin ja neljä jouduttiin hylkäämään.

 


Ylistaro 2002

2. SM-osakilpailu 110 cm.
(Kuva: Irene Leppäkorpi)


Ylistaro 2002, palkintojen jako

Palkintojen jako 110 cm.
(Kuva: Hannu Leppäkorpi)

 K on kilpaillut kesällä 2002 melko harvakseen, sillä Laura on hyvin tarkka K:sta. Jos ratsukko ei ole täysin valmis ja kunnossa, on parempi jättää kisat väliin. Ja aivan kuin lähipiiri tietää, joskus Lauran vainoharhaisuus kasvaa turhan suurin mittapuihin. Yleensä aina turhaan. Joka tapauksessa ensisijaisesti Kajaus on hevonen ja kaveri ja vasta sen jälkeen kilparatsu. Tosin kun joutuu käymään vain katsomassa kilpailuja, niin kyllähän aina vähän harmittaa, kun ei tullut osallistuttua.

Marraskuun alussa oli Niihamassa kansalliset estekilpailut, jonne K osallistui tauon jälkeen. Peruskuntokaudella emme nähneet tarpeelliseksi osallistua kuin yhteen luokkaan. Rytmi radalla oli hyvä ja nopeuskin olisi riittänyt jopa voittoon, jos laine ei olisi pudonnut - harmi.

Pari viikkoa myöhemmin kävimme alue-estekilpailuissa, sen kerran kun kotona järjestettiin. Melko reiluilla teillä sijoituimme neljänneksi metrin luokassa.


 


Etusivu | Ajankohtaista | Historia | Kilpailut
Suku | Linkit | Yhteystiedot | Vieraskirja
© Laura Leppäkorpi