Oria valittaessa kannattaa käyttää riittävästi aikaa valintatyöhön. Tärkeää on tutkia sukujen yhteensopivuutta ja käyttää asiantuntijoiden apua. Muotiorien käyttäminen ei aina varmista parasta perimää varsalle. On tärkeää tietää orista muutakin kuin pelkkä kantakirjauslausunto ja sukutaulu. On hyvä kiinnittää huomiota kokonaisuuteen, jotta luonne ja rakenne sopivat haluttuun käyttötarkoitukseen.

Lue lisää Kajauksen luonteesta.

 
 

R.T. Kajaus
Kajaus 16-vuotta. Kuva: Eeva Laurila

Kajaus vuonna 2002
Kajaus 10-vuotta.

Näin pienellä kannalla kuin suomenhevosella on nykyään, ei ehkä kannata turvautua pelkästään "ratsusukuisiin" oreihin. Asiantuntijoiden mukaan monipuolisen geeniperimän säilyttäminen edellyttää harvinaisempien sukulinjojen käyttämistä.

Kajauksen suvussa ei ole yhtäkään nykyisistä valtaoreista (Hilu, Suikku, Vieteri ja Vokker), joille on sukua suurin osa nykyään syntyvistä varsoista.

R.T. Kajauksen sukulinja menee harvinaisimpaan kantaoriin, Kirppuun. Katso tarkemmin Suku-sivulta.

Kirppulaiset ovat tunnetusti pitkäikäisiä ja kestäviä käyttöhevosia, joiden luonnetta ei turhaan kehuta.

Kajaus ei ole tarvinut yhtäkään nivelpiikitystä elämänsä aikana, ei edes aktiivisimpien kilpakausiensa aikana.

 

Kantakirjauslausunto on vuodelta 1999, sen jälkeen ori on sijoittunut useissa kansallisissa este-, kenttä- ja koulukilpailuissa. Tulokset löydät Kilpailut-sivulta.

Kajaus on osallistunut myös Nuorten Suomenhevosten katselmukseen (Laatuarvostelu) vuonna 1998 saaden hyvät arvostelut.

Kajaus on osoittanut monipuolisuutensa ja palvelevan luonteensa pitkällä kilpailu-urallaan. Kaikki tulokset on saavutettu amatööriomistajan kanssa ilman ammattiratsastajien apua. Valmennuksessa ammattilaisia on tietysti käytetty.Kajaus hyppää Pori, kans. re 1999. Salla ratsastaa.
Kuva: Eero Parma

Voit tutustua Kajauksen hyppytekniikkaan ja liikkeisiin myös videolta.

Kajauksella ei ole ollut minkäänlaisia kesäihottumaoireita tai allergioita ja röntgentutkimuksen mukaan sen kaviorustot ovat kunnossa.

Kajaukseen voi myös tulla tutustumaan kotitallille etukäteen sovittuna aikana.

 

Esteradoilla mainetta niittänyt I-palkinnon erisukuinen ratsukantakirjatamma Piirron Putte (i. Jouhen-Piirto, ei. Nick) siemennettiin Kajauksella kesällä 2003, ja 11. toukokuuta 2004 syntyi terve läsipäinen orivarsa!
Sorajouhi

Kesällä 2004 Piitu uusittiin Kajauksella, ja 3.6.2005 syntyi toinen komea orivarsa.
Tulikipuna

Kesällä 2007 Kajaukselle syntyi kaksi jälkeläistä, 23.6. kaunis tammavarsa Lakeus Kuunsäde Saran Tuulelle ja 30.6. läsipäinen orivarsa Taika Tami Soman Varjolle.

Kesällä 2007 siemennettiin kaksi tammaa, Tiina-Tyttö ja Reston Rusko, jotka todettiin kerrasta tiineeksi. Rusko oli varhaisluonut alkion, mutta myös uusi siemennys tärppäsi. Rusko varsoi hienon tammavarsan Runotyttö. Tiina-Tyttö valitettavasti loi varsansa.

Kesällä 2009 astutettu tamma tiinehtyi ensimmäisestä siirrosta, mutta valitettavasti varhaisloi, eikä enää tiinehtynyt myöhemmin kesällä.

Piirron Putte
I-palkinnon ratsutamma Piirron Putte.

2010 siemennettiin 4 tammaa. 22-vuotias Vappu-Ralli tiinehtyi toisesta siirrosta ja varsoi orivarsan Seremoniamestari sekä Unon Helinä ensimmäisestä. Toisten kahden tamman ultrissa näkyi ensin jotain, mutta ne ilmeisesti varhaisloivat ja hukkasivat sen jälkeen kiimansa. Näistä ensimmäistä ei saatu kiimaan edes piikillä ja vaikka toista siemennettiin elokuussa paikan päällä, ei se tiinehtynyt. Olisiko kuuma kesä haitannut tiinehtyvyyttä?

Myös vuonna 2011 oli ongelmia tammojen kiimojen ja (kotisiemennyksissä) ell paikallesaamisen kanssa. Vilin Toka varsoi orivarsan Sakaus ja Velhon Lohtu myös orivarsan Huhdan Vääpeli.

2012 tiinehtyi seitsemästä tammasta viisi, valitettavasti 24-vuotias Vappu-Ralli varhaisloi, eikä tullut enää kiimaan, Viiseri menehtyi tiineenä ähkyyn syksyllä ja Valon Viola loi varsansa vuodenvaihteessa. Viiseri tiinehtyi ensimmäiseen kiimaan siirtosiemennyksellä (matkaa 370 km), joten siirrotkin toimivat oikealla ajoituksella.

2013 kaikki viisi siemennettyä tammaa varsoivat terveet varsat!

2014 siemennetyistä kahdeksasta tammasta tiinehtyi seitsemän.

 

Kauden 2017 CEM- ja EVA-testit olivat puhtaat. (Kauden 2018 testit otetaan maaliskuussa.)

Kajaus käyttää Häijään oriaseman palveluja Sastamalassa noin 30 km Tampereelta länteen. Suosittelemme tamman tuomista oriasemalle, sillä näissä keinosiemennyksissä tiinehtyvyys on ollut lähes 100 %, kiitos erittäin taitavan eläinlääkäri Jaana Eskolan. Myös siirtomahdollisuus.

Hinnat 2018:
Siemennys oriasemalla: Siittolamaksu 434 €, sis. ell. kulut (siemennys, kiimakontrollit ja tiineystarkastukset). Tamman hoitomaksu 15 € / päivä tai
Siirrot: Ensimmäinen annos 250€, seuraavat lähetykset 66€ / annos.
Hinnat sis. alv 24 %,
ja kattavat koko astutuskauden.

Ei varaus/astutusmaksua oriin omistajalle, vain polttoainekulu oriin kuljetuksesta asemalle (Ylöjärvi-Häijää, 30 e / kerta, ei alv) ja oriaseman kulut.

Varsamaksu: 290 euroa 10 vrk ikäisestä varsasta (ei alv).
Huom! I-palkinnolla jalostusarvostellut / jälkeläispalkitut tammat ilman varsamaksua.
II-palkinnolla jalostusarvostellut / jälkeläispalkitut, erisukuiset tai kilpailuissa menestyneet (sijoitus 3-tasolla / laatuarvostelufinaalissa / II-palkintoon riittävä raviennätys) tammat -50% varsamaksusta.

Toivoisin Kajauksen hienon suvun jatkuvan myös tulevaisuudessa, enkä halua, että ainakaan hinta olisi käytön esteenä. Pitkän kilpauran tehnyt ori ei kuitenkaan ole enää nuori, eikä näin ollen välttämättä enää montaa vuotta käytettävissä.

R.T. Kajaus on tarjolla jalostukseen.
Yhteydenotot omistajalle.

 


Etusivu | Ajankohtaista | Historia | Kilpailut
Suku | Linkit | Yhteystiedot | Vieraskirja
© Laura Leppäkorpi